Egy szabályszegés margójára

2019. Március 12. 15:08:53
Ha röviden akarnám leírni az esetet, egyszerűen elmondhatnám, halőrünk március 9-én tetten ért Révfülöpön egy győri horgászt, aki az általa megtartott pontyokat élve akarta magával vinni. A három pontyot (összesen 9,57 kg) egy kék műanyag hordóban akarta autójával elszállítani, amikor halőrünk megállította és ellenőrizte az éppen elinduló horgászt.

A képeket nézve elgondolkodom azon, hogy mennyire méltatlan és gyomorforgató azt látni, hogy a halakat az egyszerűen csak cefrés hordónak nevezett valamibe tuszkolva próbálta horgászunk Győrig elszállítani. Azon is elgondolkodtam, hogy mekkora pofátlanság mindezt az egyik leglátogatottabb révfülöpi horgászhelyen előadni. Emellett már jó érzés tudni, hogy halőrünket már a szabálytisztelő horgászok is keresték, amikor látták azt, mi is készül…

De igazán nem csak a puszta tények érdekesek ebben az esetben, hanem ennek a szabályszegésnek a következményei. Kapóra jött ez az eset így a szezon elején, hogy beszéljünk a horgászrendünk „Kirívó és ismétlődő szabályszegések büntetése” mellékletéről.

Halőrünk intézkedésének első következménye természetesen az, hogy a feljelentést a horgász szabályszegéséről megküldjük az illetékes megyei Halgazdálkodási Hatóságnak. A feljelentés alapján megszületik valamilyen szankció, ami alapvetően egy kisebb pénzbírság, továbbá az állami horgászjegyét elveszíti horgászunk és pár hónapra eltiltják egy újabb állami horgászjegy váltásától.

Vannak olyan esetek azonban, amelyeket különösen a balatoni halállomány elleni kiemelkedő véteknek tartunk és ilyenkor ezeket az elkövetőket szeretnénk hosszabb időre távol tartani a Balatontól. Ilyen szabályszegés – többek között – a horgászzsákmány élve elszállítása. Az, hogy miért tartjuk ezt kiemelkedően fontosnak, azt hiszem mindenki számára érthető. Nem kevés nagy pontyunk került el a tóból más vizekbe és ennek a jövedelmező tevékenységnek szeretnénk gátat szabni. Tudom, hogy ez a három hal messze van a kapitális mérettől és a horgász elmondása szerint nem más vízterületre szerette volna elvinni őket… értem én. Csakhogy élve sehogy sem lehet elvinni a pontyokat. Sem azért, hogy más víztestet gazdagítsunk vele, vagy a kerti tavunkba kerüljön, sem pedig mert szerintünk ez a legjobb szállítási mód, hogy ne romoljon el a hús... Magyarázni lehet ezt sokféleként – én el is „hiszek” minden magyarázatot készségesen. Ennek ellenére azonban ez a szabályszegés magával hozza a sokkal fájdalmasabb következményt, ami 5 év területi jegy váltástól való eltiltást jelent. Itt egy kicsit gondolja át újra a kedves horgász olvasó – 5 évig nem horgászhat az ország egyik legjobb természetes vízén. Persze, ha csak ritkán tisztel meg minket egy horgász, ez talán nem olyan fájó, hiszen máshol még lehet horgászni… na de, ha helyi lakos?

Igazán ezzel a beszámolóval fel szerettem volna hívni a horgásztársak figyelmét arra, hogy a szezon kezdetekor figyelmesen olvassuk át a horgászrendet és egy kicsit fussuk át a területi jegyen megtalálható táblázatot. Tudom… ez már a végén van az olvasni valónak, de higgyék el érdemes az időt rászánni...

A jóérzésű horgásztársakat pedig arra kérjük és buzdítjuk, hogy ha ehhez hasonló történetet (vagy bármely más szabálytalanságot) tapasztalnak, tegyenek bejelentést, lehetőleg azonnal, mert ez mindannyiunk érdeke.


Havranek Mihály