Garabonci orvhalász

2014. Május 25. 09:55:00
A szombat éjszaka is mozgalmasan telt halászati őreinknek a Kis-Balatonon, Garabonc térségében orvhalászt fogtak.
2014. május 24-én, szombaton éjszaka, 23 óra tájban, megfigyelő munka eredményeként orvhalászt fogtak halászati őreink. B.L. garabonci lakos futott a karjaikba 13 kg hallal, amelyből 4,2 kg ponty és 9,8 kg keszeg volt. A halakon jól láthatóak voltak a háló okozta sérülések. 
B.L. mozgása a Kis-Balatonon már korábban feltűnt kollégáinknak, csak a nagy alkalmat várták, hogy rajta érjék a halászaton. A már korábban felderített ösvényen, hal szállítás közben került horogra orvhalászunk, aki a halakon található nyomok miatt sem tudta tagadni az engedély nélküli halászatot.
Kollégáink értesítették a zalakarosi rendőrőrs járőreit, akik haladéktalanul előállították B.L.-t a rendőrségre. Sajnos itt nem fejeződött be a munka, hiszen B.L. hálója még a vízben volt. Orvhalászunk a kedvező helyen állított hálóját nem szedte fel minden alkalommal, csak halazni járt le. Így a sötétben kellett a hálót a vízben megkeresni, majd felszedni.

Orvhalász háló, már a rendőrőrs udvarán

Ez így nem tűnik annyira nehéz feladatnak, de a közel 1 km-es erdeti séta a nedves aljnövényzetben, vadváltókon keresztül, majd mellescsizmában az iszapban fárasztó munka volt. Szerencsére az elkövetéshez használt, 50 méteres nyakzóháló is előkerült. A rendőrségi munka a szokásos mederben folytatódott, B.L. gyanúsítotti kihallgatásával, a helyszíneléssel.
A zalakarosi rendőrőrs állományának köszönjük a segítséget.
Havranek Mihály
vagyonvédelmi és halőrzési vezető