Halőrzés tapasztalatai 2014.08.04.-08.10.

2014. Augusztus 12. 11:10:00
Az elmúlt hetek időjárása nem csak a strandolókat tréfálta meg, hanem a horgászokat is. A futó záporoktól a komoly viharig, a szikrázó napsütéstől az őszi reggelek hőmérsékletét idéző napokig szinte minden variációt átélhettünk.

A jövő-menő frontok hatása a halfogásban is érzékelhető volt, tréfásan mondhatnánk, nem csak mi voltunk fejfájósak. A kellemes órákban szépen lehetett keszegeket és pontyokat fogni, de a borongós napokon a pár vállalkozó szellemű horgász is csak búsan ült a botok mellett. Csónakból horgászni szinte lehetetlen volt, mert mire valaki kievezett és elhelyezkedett, addigra a viharjelzés is megjött szinte menetrendszerűen.

Kollégáinknak voltak olyan napjaik, amikor szinte alig találkoztak horgásszal, akár a parton, akár a vízen. A nagyobb befolyókon mondhatni nagyobb élet volt mint a partokon.

Halászati őreink az elmúlt héten négy engedély nélküli horgászt találtak a Balatonon Két horgász ellen kezdeményezünk eljárást a használható felszerelések számának túllépése miatt, valamint a fogási napló vezetésének szabályait egy horgász nem tartotta be.

Egyetlen fontos témáról kell még szót ejteni, mégpedig a horgászat után a partokon található szemétről. Akkor, amikor állandó a konfliktus helyzet a csökkenő horgászhelyek miatt, akkor adjuk fel a labdát a horgászat ellenzőinek, szinte folyamatosan. Csak egy sétát kell tenni a balatoni mólók horgászok által használt helyein és máris tisztában lehetünk a használt csalikkal, és horgásztársaink egyéb fogyasztási szokásaival. Tudom, sokan komolyan veszik a horgászhelyek tisztántartásának írott és íratlan szabályait. Ennek ellenére mindig és mindenhol akad olyan társunk, aki képtelen figyelembe venni azt, hogy utána senki nem fogja eltakarítani az ott hagyott szemetet, így sok helyütt csak gyarapodik folyamatosan. Ezúton kérek mindenkit, hogy a horgászhelyeket tartsuk tisztán, az utánunk érkezők miatt, a nyaralók miatt és egész egyszerűen csak azért mert tisztán természetes… és otthon a kertben sem hajigálunk mindent szét.

Havranek Mihály
vagyonvédelmi és halőri vezető