Halőrzés tapasztalatai 2014.08.11.-08.17.

2014. Augusztus 19. 12:15:00
A múlt hét időjárási viszonyai talán csak a Balaton vízszintjének kedveztek. Ritkán látható az, hogy augusztus vége felé a balatoni átlag vízállás 115 cm-t mutat. Csütörtökön a 40 mm-t meghaladó eső jótékony hatása már a befolyókon is érzékelhető.

Az elmúlt hét tapasztalatai kapcsán szinte átmásolhatnám az előző hét értékelését. Mivel feledékeny vagyok, a határidő naplómban feljegyzem a napi időjárást. Szinte minden második napra jegyeztem fel kisebb-nagyobb esőt, de a csütörtöki egész napos eső (néha felhőszakadás) és az azt követő igen hűvös másnap erősen szétzilálta az elmúlt heti horgász napokat. Az érzékelhető pozitív hatás azonban már pár nappal később látható volt, hiszen a balatoni befolyók felteltek vízzel, olyan patakokban van érzékelhető mennyiségű víz, amelyek átlagos évben július közepétől kiszáradnak. Jól látható a Kis-Balatonon is a vízszint hirtelen emelkedése annak ellenére, hogy a Kányavári-szigeten épülő kilátó munkái miatt a vízügyi kezelő drasztikusan csökkentette a vízszintet.

Az időjárás jótékony hatása – halaink szempontjából – még a víz hőmérsékletének változásaiban is érezhető. Vizeink hőmérséklete nem érte el a tavalyi 28-30 Celsiust, ez a halállománynak kedvezőbb körülményeket biztosított.

Halászati őreink az elmúlt héten három engedély nélküli horgászt találtak a Balatonon Hat horgász ellen kezdeményezünk eljárást a használható felszerelések számának túllépése miatt, valamint a fogási napló vezetésének szabályait egy horgász nem tartotta be. A horgászrendi előírások megsértése miatt három horgásszal szemben intézkedtek kollégáink.

Havranek Mihály
vagyonvédelmi és halőri vezető