Balaton-szerte leívtak a süllők

2018. Április 06. 12:34:31
A korábbi évek tapasztalatai alapján mondhatjuk, hogy a szokásos időben, március utolsó és április első hetében zajlott le a süllőívás a Balatonon.

A márciusi szokatlanul hideg időjárás miatt többen attól féltek, hogy eltolódik a süllőívás. Azonban ismét beigazolódott, hogy az ívás elindulásához a víz hőfokánál sokkal fontosabb a halak biológiai órája, amely a világos órák számához igazodik.

Idén az első süllőikrával megrakott fészket a fonyódi akadón találtuk március 27-én egy szúrópróbaszerű ellenőrzés során. Ezt követően április 4-én szerdán a fonyódi akadó, tegnap pedig a tihanyi és a világosi akadó fészkeit néztük fel. A tapasztalatunk az volt, hogy egy kivételével (amely feltehetően két kő között az élén állt) az összes fészekre ráívtak a süllők. 

A hím süllőkre még fontos feladat vár, ők tisztogatják ugyanis a fészkeket a rárakódó üledéktől és távol tartják az ikrán hízni kívánó többi halat. A víz hőfoktól függően 6-8 nap az ikrák kelési ideje. A kelést követően szikzacskójuk még 5-9 napig biztosít az ivadék számára táplálékot, ez után állnak rá a plankton fogyasztásra. A Balaton szűkös tápanyagkészlete azonban nagyfokú szelekciót eredményez állományukban. Az ínséges fiatalkort jól jelzi, hogy őszre a balatoni egynyaras süllőcskék mindössze 7-10 cm-esek, míg a tápanyagdús tógazdaságban nevelkedő egyidős társaik 15-20 cm-t is képesek elérni.

Ikrával megrakott borókaág  Tihanynál: