Balatoni haltelepítési összefoglaló a 2018. évről

2018. December 19. 16:35:38
Társaságunk idén március közepétől december közepéig szervezte a balatoni és kis-balatoni haltelepítéseket. A munka nagyságát jól jelzi, hogy 150 fuvarral, összesen 12 050 km-t megtéve, 41 helyszínen történtek haltelepítések.  

Társaságunk termőterülete kibővült, az idei évtől már a Varászlói Tógazdaságunkból is tudtunk halszállítmányokat indítani a Balaton felé. A telepítések hírét idén is igyekeztünk minél szélesebb körhöz eljuttatni. Minden telepítési napot megelőzően „haltelepítési előrejelzést” adtunk közre a honlapunkon, majd a pontos időpontokat a „percről percre” tudósításunkból olvashatták az érdeklődők. Emellett az adott helyszínen illetékes horgász egyesület elnökét minden esetben telefonon értesítettük. Tehát 2018-ban sem telepítettünk úgy halat a Balatonba, hogy ne lett volna jelen helyi horgász, aki a haltelepítés sikeres lezajlását aláírásával tanúsította a jegyzőkönyvön. Minden telepítési nap zárásaként honlapunkon fényképekkel (és sokszor videóval) ellátott „haltelepítési beszámolót” adtunk közre. A haltelepítéseinkről szóló összes hírünk és fotónk visszakereshető a honlapunkon a "haltelepítési hírek" feliratra kattintva. Az alábbiakban áttekintjük az összesített telepítési adatokat halfajonként részletezve.

Éves szinten 300.000 kg vegyes 2-3 nyaras korú ponty szerepel a telepítési kötelezettségünkben. A pontytelepítések fő időszaka az ősz, mert ekkor halásszuk le tógazdaságaink halastavait, de idén is szerveztünk tavaszi és nyári telepítéseket is. Összesen végül 365 001 kg pontyot sikerült a tóba engedni, amelyből 115 620 kg volt kétnyaras korú. A horgászok általában jobban örülnek a háromnyaras pontynak, azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy egy átlagos tömegű háromnyaras ponty 3-4 db átlagos kétnyaras pontyot jelent!

Költséghatékonyság miatt a tógazdaságainkhoz közelebb eső déli parti helyszínekre többször is szállítottunk, de a távolabb eső északi parti helyszínekre is vittünk pontyot legalább egyszer az évben. A Balaton három medencéje közötti megoszlás a következő volt: keleti-medence (Zamárdi, Siófok Ezüst-part, Siófok Arany-part, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs, Csopak, Balatonfüred, Tihany).: 117 101 kg, középső-medence (Szántód-rév, Balatonföldvár, Balatonszemes, Balatonlelle, Fonyódliget, Balatonudvari, Balatonakali, Révfülöp).: 120 040 kg, nyugati-medence (Badacsonytomaj, Vonyarcvashegy, Keszthely, Fonyód).: 127 860 kg. Látható, hogy a horgászok igénye szerint igyekeztünk a telepítéseket térben elosztani. Azonban a haljelöléses vizsgálatainkból tudjuk, hogy a halállomány az élőhelyi- és táplálék viszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint. Az idei évtől ír elő a halgazdálkodási tervünk 250 000 db előnevelt korú ponty telepítést is, amelyet jelentősen meghaladva 442 000 db-ot helyeztünk ki a nyugati medencébe. 

Egynyaras süllőből 2018-ban összesen 4 744 kg-ot telepítettünk, így sajnos nem sikerült teljesíteni a 6 000 kg-os éves kötelezettségünket. Mivel nem tudjuk a teljes kötelezettségünket magunk megtermelni, ki vagyunk szolgáltatva közbeszerzés és a piaci viszonyok okozta nehézségeknek, de a fennmaradó mennyiséget igyekszünk minél előbb, lehetőleg még a jövő év elején pótolni.

Előnevelt csukából a kötelezettségünknek megfelelő 250 000 db-ot helyeztük ki a Balatonba és a vízrendszer befolyóiba. A kis csukákat idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállítottuk a Balaton partjára, ahol a helyi horgászok a csónakjaikból, valamint kollégáink a halőri motorcsónakokból engedték őket szabadon a parti növényzet előterében.

Kétnyaras korú compóból a kötelezettségünk több mint dupláját, 500 kg-ot telepítettünk be a Balaton Halállományáért Alapítvány segítségével.

Idén sikerült tovább növelnünk megtermelt kétnyaras balin mennyiségét, így 7 200 db-ot helyeztünk ki a Balatonba. Nagyon jól sikerült a balintermés az előnevelt korcsoportból is, így a tógazdasági kihelyezéseinken túl jutott a Balatonba is 92 000 db.

2018-ban valósult meg a balatoni halgazdálkodás történetének első kősüllő telepítése: 3 200 db egynyaras példányt tudtunk szabadon engedni Tihanynál. Az utóbbi két faj esetében az anyahalakat a Balatonból fogtuk be, majd mesterségesen szaporítottuk és intenzív körülmények között neveltük, mellyel elsők vagyunk az országban. A munka „A balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozása elnevezésű” GINOP-projekt keretében valósult meg. 

A Kis-Balatonon is szerveztünk haltelepítéseket, ide a kötelezettségünket meghaladva 300 000 db előnevelt pontyot, továbbá 100 000 db előnevelt süllőt helyeztünk ki.

 

A haltelepítéseken aktívan részt vevő horgásztársainknak ez úton is szeretnénk köszönetet mondani!