Haltelepítési beszámoló (videóval frissítve)

2018. Augusztus 10. 15:23:22
Ma Tihanyban a MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kikötőjében telepítettünk 3200 darab egynyaras kősüllőt és 7200 darab kétnyaras balint.

Tihanyban a BLKI kikötőjében népes nézőközönség figyelte, amint kősüllőt és balint telepítünk. A helyi horgászok és érdeklődők ezúttal is a segítségünkre voltak. Összesen 3200 darab egynyaras kősüllő és 7200 darab kétnyaras balin lelt új otthonra. A kősüllőket félig vízzel teli halas kosárban, szákolva, a balinokat pedig vízzel együtt ponyva segítségével helyeztük ki a Balatonba.


A Balatonon történő halgazdálkodás történetében a mai számít az első kősüllő telepítésnek. Míg tavaly 3600 darab balint telepítettünk idén már ennek a dupláját sikerült.


A mostani telepítés annak a munkának a részeként valósult meg, melyet társaságunk 2016-ban kezdett el a „A balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozása elnevezésű” GINOP-projekt keretében. A négy évet átívelő kutatási, innovációs és fejlesztési munka elemei a horgászok által preferált célfajok állományainak megerősítését célozza és magában foglalja a kősüllő és balin intenzív halastavi („tó a tóban”) nevelését.

 

 A beszámoló 2018.08.16-án a helyszínen készített videóval frissült.