Haltelepítési összefoglaló a 2017. évről

2017. December 22. 09:24:05
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 2017. március eleje és november vége között szervezte a balatoni és kis-balatoni haltelepítéseket. A munka nagyságát jól jelzi, hogy 121 fuvarral, összesen 9218 km-t megtéve, 34 helyszínen történtek telepítések.

A telepítéseket az évek óta tapasztalható módon kommunikáltuk a horgászok felé: az eseményt megelőző napon „haltelepítési előrejelzést” adtunk közre a honlapunkon, majd a pontos időpontot a „percről percre” tudósításunkból tudhatták meg az érdeklődők. Emellett az adott helyszínen illetékes horgász egyesület elnökét minden esetben telefonon értesítettük. Tehát 2017-ben sem telepítettünk úgy halat a Balatonba, hogy ne lett volna jelen helyi horgász, aki a haltelepítés sikeres lezajlását aláírásával tanúsította a jegyzőkönyvön. Minden telepítési nap zárásaként honlapunkon fényképekkel (és sokszor videóval) ellátott „haltelepítési beszámolót” adtunk közre. A haltelepítéseinkről szóló összes hírünk és fotónk visszakereshető a honlapunkon a "haltelepítési hírek" feliratra kattintva. Az alábbiakban áttekintjük az összesített telepítési adatokat halfajonként részletezve.

Legnépszerűbb horgászhalunkból, a pontyból éves szinten 300.000 kg vegyes 2-3 nyaras korú a telepítési kötelezettségünk. A pontytelepítések fő időszaka az ősz, mert ekkor halásszuk le tógazdaságaink halastavait, de az éves mennyiség ötödét sikerült tavasszal és nyáron kihelyezni. Összesen végül 301 923 kg pontyot sikerült a tóba engedni, a medencék közötti megoszlás a következő volt: keleti-medence (Zamárdi, Siófok, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Alsóörs, Csopak, Balatonfüred, Tihany).: 101 802 kg, középső-medence (Szántód-rév, Balatonföldvár, Balatonszemes, Balatonlelle, Fonyódliget, Balatonudvari, Balatonakali, Révfülöp).: 94 581 kg, nyugati-medence (Badacsonytomaj, Vonyarcvashegy, Keszthely, Balatonberény, Fonyód).: 105 540 kg. Látható, hogy a horgászok igénye szerint igyekeztünk a telepítéseket időben és térben is elosztani. Azonban a haljelöléses vizsgálatainkból tudjuk, hogy a halállomány az élőhelyi- és táplálék viszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint.

Egynyaras süllőből 2017-ben összesen 6 627 kg-ot telepítettünk, így már elmondhatjuk, hogy negyedik éve jelentősen túlteljesítjük a 6 000 kg-os éves kötelezettségünket. 

Előnevelt csukából 271 000 db-ot telepítettünk, amely 21 000 db-bal haladja meg a kötelezettségünket. A kis csukákat idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállítottuk a Balaton partjára, ahol a helyi horgászok a csónakjaikból, valamint kollégáink a halőri motorcsónakokból engedték őket szabadon a parti növényzet előterében. 

A menyhal újrahonosítási programunkról ezen a linken bővebben lehet olvasni. Ebből a fajból összesen 2.150 db egynyaras, 6.000 db előnevelt és 40.000 db zsenge ivadék került a tóba idén. 

Két nyaras korú compóból a kötelezettségünk ötszörösét, 1000 kg-ot telepítettünk be a Balaton Halállományáért Alapítvány segítségével.

2017-ben először jelentős mennyiségű, 3.600 db kétnyaras balint sikerült kihelyeznünk a Balatonba. Érdekesség, hogy a balint mesterségesen szaporítottuk és intenzív körülmények között neveltük, mellyel elsők vagyunk az országban. 

A Kis-Balatonon is szerveztünk haltelepítéseket, ide 250 000 db előnevelt pontyot és 200 000 db előnevelt süllőt helyeztünk ki, ez a vízterület ugyanis tápanyagban elegendően dús az ivadék felneveléséhez.

 

A haltelepítéseken aktívan részt vevő horgásztársainknak ez úton is szeretnénk köszönetet mondani!