Horgászbot és hátizsák - két nap a Hali-Hó horgásztábor lakóival

2017. Július 31. 12:33:52
Wobbler, spiccbot, method feeder – csak úgy röpködtek a szakkifejezések kedden az Akali Hali-Hó gyermektábor strandon elkerített szektorában, amikor munkatársaink előadását követően elérkezett a hozzászólások és kérdések ideje. Az avatatlan szemlélődő valószínűleg kapkodta volna a fejét a párbeszédet hallva, már ha lett volna tömeg a strandon. A borongós idő azonban a fürdőzőknek nem, a kis horgászoknak annál inkább kedvezett.

Társaságunk évek óta támogatja a Hali-Hó Horgásztábort azzal, hogy horgászati ágazatunk munkatársai érdekes előadásokkal, horgász-bemutatókkal színesítik az ifjú horgász-palánták egyhetes itt-tartózkodását. Ezen alkalmak remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a gyerekek többet megtudjanak a Balatonról, azok lakóiról, a különböző horgászmódszerekről, technikákról.

 

Csupa vidám és érdeklődő kisgyerek fogadta csapatunkat a Balatonakali strandján, közvetlenül a halösvény mellett. Érdekes volt megfigyelni, ahogyan a mobiltelefonok vonzereje nullára csökkent, amint megérkeztünk. Ezen a délelőttön felértékelődött a személyes kontaktus, a mai korra egyébként jellemző virtuális helyett. Nagy Gábor horgászati ágazatvezető a ragadozóhalas horgászmódszerekről tartott előadást, míg Tulipán Tibor, horgászturisztikai menedzser a békés halas horgászat rejtelmeibe avatta be a hallgatóságot. Nem volt szükség különösebb biztatásra, mindenki szívesen mondta el saját tapasztalatait, tette fel kérdéseit. Az elméleti tudásátadás után gyakorlatban is megismerkedhettek a különböző technikákkal, csalikkal. Az első sügér véletlenszerű horogra akadásával véget is ért a halak nyugalma. Mindenki horgászbotot ragadott, több mint húsz pár láb dobogott a vízparti stégen. A szervezők sem maradtak feladat nélkül, gyakran kellett ugyanis elsimítani a zsinórokon keletkező gubancokat. 

 

Szerdán mi láttuk vendégül a táborozó kis horgászokat a déli parton. Irmapusztát, Balatonszemest és Balatonszárszót ejtették útba, mindenhol tengernyi élménnyel gazdagodtak.

Az irmapusztai tógazdaságot Fodor Ferenc, haltermelési igazgató mutatta be, majd a gyerekek testközelből tapasztalhatták meg milyen kemény munka a halászat. Hét és fél mázsa hal ellenállását kellett legyőzniük, amikor tíz-tíz fős csoportra osztva ragadták meg a hálókötelet. 


A kifogott pontyok Balatonszemesen kerültek a tóba, a látványtelepítésnek szintén részesei voltak a fiatalok. A jól végzett munka után Balatonszárszón ebéddel és további horgászélményekkel vártuk a srácokat. Nem volt olyan táborlakó, aki fogási élmény nélkül tért volna vissza északi parti állomáshelyére, de olyan is akadt, aki itt fogta meg élete első pontyát.


Ezek a találkozások kivétel nélkül megerősítenek bennünket abban, hogy érdemes energiát fektetni a felnövekvő horgász-generáció nevelésébe és reménykedünk abban, hogy a magukévá tett ismereteket továbbadják akár családon belül is.