Horgásztáborban jártunk

2018. Július 09. 13:52:09
Huszonhatodik alkalommal rendezte meg egyhetes nyári horgásztáborát a keszthelyi Helikon Horgászegyesület. A Balaton-parti horgásztanyán 37 kisgyerek ismerkedett a horgászat rejtelmeivel, a Balaton halaival, a tó sajátosságaival. A tábor utolsó napján munkatársaink is ellátogattak a horgásztanyára.

Társaságunk tevékenységéről Kozma Anna marketingvezető beszélt, majd Bodó Iván halászati mérnök vezette be a gyerekeket a Balaton csodálatos vízivilágának rejtelmeibe, hiszen a horgászat nem csupán  kellemes időtöltés és zsákmányszerző tevékenység, hanem szoros kapcsolat a természettel.

A horgászpalánták az elméleti foglalkozást követően izgalommal várták a gyakorlati tapasztalat-átadást. A horgásztanya stégjén Nagy Gábor horgászati ágazatvezető tartott bemutatót a pergető horgászmódszerről és válaszolt a feltett kérdésekre. Előkerült a pergetőbot, a különböző műcsalik, wobblerek, gumihalak, villantók.

A tanoncok figyelmét egy, a kikötőbe beosonó kormorán terelte el az izgalmas bemutatóról. A halak réme egyetlen szempillantás alatt tett magáévá egy óvatlan compót, kicsit dolgozott a hallal míg sikerült lenyelnie, majd dolga végeztével komótosan távozott a nyílt víz felé.

A zsákmányt mindenki sajnálta a madártól, ám a „közjáték” a gyakorlatban is megmutatta azt, amiről az első előadáson szó esett. Azt, hogy a portyázó kárókatonák közel annyi halat fognak ki a Balatonból, mint a horgászok.

Hamvasi Miklós kollégánk a nagyponty-horgászat rejtelmeibe vezette be a fiatalokat, bemutatva, hogy a bojlis módszer nem feltétlenül csak behúzva lehet eredményes.

A közösen töltött délelőtt végén a gyerekek egy kvíz-játék során mutathatták meg az egyhetes napközi táborban tanultakat. Beigazolódott, hogy termékeny talajra hullottak a horgász egyesület vezetősége és tagjai által elvetett tudás magjai. Minden nebuló ismerte a horgászat és csónakhasználat szabályait, tisztában volt a viharjelzés működésének jelentésével és kórusban mondták fel a Balaton halainak jellemzőit.

A játékba bekapcsolódott a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnöke és minden táborozónak jutott ajándék a helyes feleletekért.

A sikeres szervező és nevelő munkához ez úton is gratulálunk a Helikon HE tagjainak, valamint az egyesület elnökének, Balázs István horgásztársunknak!