IV. Balatoni Horgászkonferencia

2017. November 06. 15:29:02
November 4-én Balatonfüreden tartotta társaságunk éves horgászkonferenciáját. Negyedik alkalommal számoltak be kollégáink a horgászszövetségek és egyesületek képviselői, polgármesterek és a sajtó előtt a cég aktuális helyzetéről, sikerekről, nehézségekről. A jelenlévők megismerhették a jövő évi horgászrend tervezett változtatásait, melynek véleményezésére idén is lehetőség nyílik.

Szári Zsolt vezérigazgató beszámolójában elmondta, hogy az idén közel 80 ezer horgász érkezett a Balatonhoz. A horgászok száma az elmúlt 5-6 év alatt megduplázódott, az idén októberig pedig 7 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest.

Elhangzott az is, hogy jövőre nem drágulnak a területi jegyek és társaságunk kezdeményezi a területi jegyek áfájának 5 %-ra történő csökkentését. Cégünk éves költségvetésének mintegy 90 százaléka, közel 700 millió forint bevétel származik területi engedélyek értékesítéséből.

Szári Zsolt kitért arra, hogy az aszályos esztendő ellenére jó a vízminőség és elmaradt a halelhullás. Szólt arról is, hogy idén kevesebb busatetemet gyűjtöttek be, ami arra utal, hogy túlzott volt a halászat fenntartása mellett érvelők részéről a busabombával való riogatás. Hozzátette: azért, hogy a tó vízgyűjtőjén lévő tógazdaságokból ne kerülhessen busa-utánpótlás a Balatonba, hamarosan hatályba lép egy rendelet, amely tiltja a Balaton vízgyűjtőjében a busaszaporítást és -nevelést.

A folyamatban lévő projekteket ismertetve a vezérigazgató elmondta, hogy társaságunk 100 millió forint támogatást kapott egy jövő év közepére elkészülő halrács kialakításához a Nyugati-övcsatornán, ami megakadályozza idegenhonos halfajok Balatonba jutását, és az időszakonként felúszó balatoni halak tömeges orvhalászatát.

Beszámolt arról is, hogy várhatóan jövő nyár végére elkészül a keszthelyi horgászcentrum, amely az agártárca 200 millió forintos támogatásából és a társaság 100 millió forintos önerejéből valósul meg. 

2016-ban indult a balatoni GINOP-ként emlegetett projekt, mely közel 1,5 milliárd forintos forrást biztosít a balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozására és amelyet konzorciumban valósít meg a társaság az MTA Limnológiai Kutatóközpont, a Szarvasi  Halászati Kutatóintézet és a Szent István Egyetem közreműködésével. A négy évet átívelő projekt része a süllő- és pontyfélék mesterséges ívóhelyfejlesztése, a vándorkagyló, mint haltakarmány hasznosítása a „Balatoni Hal” előállításához, valamint a balin és kősüllő szaporítása és nevelése.

Problémaként említette a vezérigazgató azt, hogy a tóparti önkormányzatok egy része nem partner új horgászhelyek kialakításában, továbbá azt is, hogy a különböző horgászmódszerek művelői között alkalmanként meg nem értés tapasztalható.

Társaságunk támogathatónak tartja azt a horgászok irányából érkező javaslatot, amely a balatoni viharjelzés meghosszabbítását célozza, ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményezünk a meteorológiai szolgálattal. Azzal érveltek, hogy a süllőszezon még javában tart, amikor a viharjelzés véget ér a tónál.

Lengyel Péter, Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese arról beszélt, hogy Magyarországon 5,38 kilogramm az egy főre jutó halfogyasztás évente, ezzel utolsók vagyunk Európában, ami hátrányos népegészségügyi szempontból is. Felhívta a figyelmet, hogy a halfogyasztás ösztönzéséért a jövő évben 27-ről 5 százalékra csökken a hal áfája, és hamarosan minőségi magyar hal védjegyet vezetnek be. 

Folyamatban van a "balatoni hal" földrajzi oltalmának a hazai és európai elfogadtatása is, ami a természetes vízben és akvakultúrában termelt halakat is magában foglalja, amit egy termékleírásnak megfelelően, a Balaton térségében állítanak elő - ismertette a tárca képviselője.  

Dérer István, a MOHOSZ alelnöke elmondta, hogy jelenleg a magyarországi horgásztársadalom 421 ezer fős, az elmúlt egy év alatt 11 százalékkal gyarapodott. Minden ötödik horgász érdekelt a balatoni lehetőségekben, és a régió számára is előnyös lehet, hogy a horgászturizmusban 8-9 hónapos a szezon - fűzte hozzá. 

Tájékoztatott arról is, hogy tárgyalásokat kezdeményeztek a Balaton Fejlesztési Tanáccsal a horgászhelyek bővítésének lehetőségeiről.

A konferencián szó esett még a balatoni halőrzés, valamint a behúzós horgászat elmúlt évi tapasztalatairól, a bojlisokat érintő tervezett változásokról és ismereteket szerezhettek a résztvevők a balatoni keszegállomány egészségi állapotáról.

A balatoni horgászrendben tervezett változtatásokat a horgászegyesületek írásban is megkapják, annak véleményezésére a korábbi évekhez hasonlóan idén is lehetőséget biztosít társaságunk.

A konferencia zárásaként életműdíjjal ismerték el azoknak a munkáját, akik sokat tettek a balatoni horgászat népszerűsítéséért, a horgászélet szervezéséért, a horgászifjúság oktatásáért. Idén Dr. Táncsics Aladár, a Bakony-Balaton Horgász Szövetség elnöke és Kővári Tibor a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnökhelyettese vehette át az elismerést és az azzal járó örökös balatoni horgászengedélyt.