Megjelent a Magyar Horgászfebruári száma!

2019. Január 28. 11:16:11
Már kapható a Magyar Horgász legfrissebb, februári száma. Ízelítő a tartalomból:

6. Szövetségi hírek

A közelmúltban változott horgászati szabályok között tallózó írásból kiderül, hogy ingyenes lett a horgászvizsga, egységesebbek, összehasonlíthatóbbak lesznek a területi jegyek. A horgászpalánták pedig akár 4 évvel hamarabb felnőhetnek – szülői hozzájárulással –, olyan feltételekkel pecázhatnak 10 éves koruk után, mint az ifjúsági horgászok.

 

8. Miért ne engedjük szabadon a megmaradt csalihalat?

Gondolta volna, hogy biológiai inváziót indíthat el néhány vízbe dobott csalihallal? A szúnyogirtó fogasponty itt van, de jobb volna, ha nem lenne. A halbiológusok jónéhány újdonsággal és nem kevés tanulsággal is szolgáló írásából mindez kiderül.

 

11. FeHoVa, február 7–10.

A kiállításon horgászsuli, medencés bemutatók, szakmai előadások. A helyszínen horgászkártya-regisztráció – pop-up, wafters vagy bojlicsomag ajándékkal. Ami a kedvezményes belépőjegyhez kell, benne van az újságban.

 

16. Napfényes gondolatok

Bokor Károly egyértelmű tapasztalatai bizonyítják, a ragadozók is szeretnek napozni, pontosabban jobb az étvágyuk a tiszta, napfényes időben. Ám nem érdemes elfeledkezni a szürkületi fényváltásokról sem.

19. Az év hala

A szinte valamennyi horgász számára ismerős vörösszárnyú keszeg dr. Wilhelm Sándor segítségével mutatkozik be.

 

20. Négy évszak

Pontyok étvágyáról, kedvenc tartózkodási helyeiről és a megfelelő csalikról is ír Haraszkó Csaba. Egy tudatos pontyhorgásznál nem a mennyiség vagy a méret a lényeg. 

 

22. A lapály téli ragadozói

Hogyan horgásszunk csukákra, süllőkre a sekélyebb vizeken, milyen módszerek lehetnek nyerők a lapályokon garázdálkodó ragadozók ellen? Az Energo Team horgászai tudják, és meg is osztják a receptet. 


30. A répce pisztrángjai

Monos Tibor tapasztalatai bizonyítják, hogy a Répcében is élnek pisztrángok több korosztályból. Nem is akármilyenek, és megfelelő műléggyel a látott halakból fogott halak is lehetnek.

 

34. Vendégségben az alvízen

Sztahovits Péter pergetőhorgászt a Tisza-tó alatti folyószakaszra invitálták. Vendéglátója, Kovács Tibor meglepő módszerekkel és csalikkal bizonyította, mekkora jelentősége van a helyismeretnek és a rutinnak.


38. A Mártélyi-holtág

A festői szépségű dél-magyarországi horgászvizet Farkas Csaba segítségével ismerhetjük meg. A helyi horgászok és praktikáik, a halfogási esélyek bemutatása sok turistát is odacsalhat.

 

42. Két befagyás között

A feeder világbajnok Erdei Attila ez alkalommal a tél csepegősebb, csorgósabb napjait használta ki. Közelebbre és távolabbra is horgászva osztja meg az eredményesség kisebb nagyobb titkait az olvasóval.


45. A szőke folyó bosszúja

Gégény Viktor egy jó hetet töltött vízen már az új esztendőben. Tiszai kalandozásainak élményét leginkább a horgásztársak szép fogásai tették emlékezetessé.


56. Versenysport

A Magyar Horgász versenysport szervezeti kereteinek változását a sportág izmosodása, sikeressége tette szükségessé. Az újdonságok mellett itt a 2019-es horgász versenynaptár.

 

58. Egy sikeres év története

Walter Tamás képes beszámolójában ezúttal tavalyi versenyek elevenednek meg. Az úszós és a feeder szakágban is jelentős sikereket értek el a walterlandos sportolóknak a hazai és a nemzetközi versenyeken is. Magyar bajnoki címek, VB és EB érmek jelzik az eredményeket, amelyek egyúttal az idei válogatott szereplésekre is sok sportolójukat jogosítják fel.


64. Küszözni jó

Ezt az tudja csak igazán, aki már próbálta. Az idei évtől ingyen kiváltható gyermek horgászkártya és állami jegy birtokában, minimális összegű gyermek területi engedélyekkel lehet kezdeni a horgászattal való ismerkedést. Kocsis László írása azt is megmutatja miként kell összeállítani a küszöző és a keszegező felszerelést.

 

66. Csillagok alatt

Pólóban, rövidgatyában lopódzott ki a táborból a gyermek Kovács Márk, hogy megfogja és visszaengedje élete első süllőjét.

 

68. Folyóvizek nagy csukái

Örvendetesen gyarapszik a csukák száma a folyóinkban – ezt igazolják Szarvas Zoltán tiszai horgászkalandjai is. A jól megválasztott csali, a megfelelő forma és szín nemcsak krokodilpofájúakat, de krokodil méretű csukát is eredményezhet.


72. Illemháború

A megfogott hal is hal. Olyan élőlény, amivel nemcsak illik, de kell is kíméletesen bánni. A horgásznak, aki visszaengedi a zsákmányt arra is muszáj gondolnia, hogy a parton ne érje sérülés a halat. Gyulai Ferenc versenyhorgász saját tapasztalatait, szempontjait adja közre a pontyszembe nyúlástól a damilos merítőfej használatáig.

 

82. Feederes csalikavalkád

Ball, dumber, wafter, soft, pop-up smoked ball – lassan, magyarosítással nem is kísérletezve megtanuljuk az angoloktól az újabbnál újabb feederes csalik nevét. Az eligazodás nem könnyű. A Timár Mix ezúttal megpróbálja segíteni a válogatást a csalitípusok között, mit mikor, hogyan érdemes használni. 


92. Gasztropeca

Mi történik, ha összeházasodik a kínai az afrikaival? A pirított tésztával körített szezámmagos bundás harcsafilé lépésről lépésre bontakozik ki elénk Horváth Gyula Gábor receptjéből. 


94. Szilveszter után a jégen

Farkas János mormiskázik egy kicsit, új típusú félautomata kapásjelzővel ellátva a lékhorgászbotot.


A februári Magyar Horgászban is vannak rekordnagyságú halak a tavalyi fogások közül, horgászattal kapcsolatos kérdéseikre pedig nagy szakmai tapasztalattal rendelkező horgászversenyzők és szakírók válaszolnak, s nem hiányzik majd a keresztrejtvény sem.