Nincs gazdája a szemétnek a Nyugati- övcsatona mentén

2018. Április 05. 13:38:28
Alig fél év telt el azóta, hogy társaságunk – csatlakozva a „TeSzedd” mozgalomhoz – megtisztította a Nyugati-övcsatona partjának egy szakaszát a horgászok által otthagyott hulladéktól. Akkor úgy gondoltuk, hogy a környezet rendbetételével sikerül példát mutatnunk a horgászoknak, ám a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság jelzése alapján ez nem sikerült.

Kilométereken keresztül borítja szemét a Nyugati-övcsatorna partját a Balatonújlak melletti szennyvízteleptől a torkolatig.  Hosszan kell sétálnia annak a pecásnak, aki szeretné betartani horgászrendünk 45. pontját, ami világosan fogalmaz: szennyezett, szemetes horgászhelyen a horgászatot megkezdeni, vagy folytatni tilos. Azt is rögzíti a szabályozás, hogy a horgászat befejezése után a horgászhelyet tisztán kell elhagyni. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ami egy kirándulás alkalmával a hátizsákban elfér, az a visszafelé vezető úton sem teszi nehezebbé a túrázó batyuját.

Így hát illene hazafuvarozni a csikkekkel teli gilisztásdobozt, üres sörösdobozt, pet-palackot, chipses zacskót, vagy éppen a már megtelt szemeteszsákot.  

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több horgászvíz kezelője elégeli meg azt, hogy a helyi horgászok szemétlerakóvá züllesztik a vízpartot, ezért komoly szankciókat vezettek be. Nem ritka, hogy egy időre bevonják a szemetes helyen horgászók területi engedélyét.

Sok horgász azzal sincs tisztában, hogy tilos a töltésen gépkocsival közlekedni, az ugyanis a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területe. A Nyugati-övcsatorna mentén jelenleg – ellentétben az ország számos más hasonló helyével – a töltés használatát nem kötik közlekedésre jogosító engedély váltásához, ám az ingyenesség elvesztését kockáztatják az ott horgászók, amikor semmibe veszik az alapvető társadalmi normákat.

A szankciókkal való fenyegetés helyett mi szeretnénk felhívni a Nyugati-övcsatorna mentén horgászók figyelmét arra, hogy a környezet épségének és tisztaságának megóvása közös ügyünk. Nekünk fontos, hogy unokáink is élvezhessék a természet adta örömöket - és Önnek?